Autism hos kvinnor
Utredning, psykoterapi, gruppterapi och föreläsning i Göteborg, Stockholm, Malmö, önskad ort och online
Joni Karlsson, leg. psykolog

Autism hos kvinnor
Det är mycket vanligare med autism hos kvinnor än vi tidigare trott. Ett skäl att kvinnor har missats är att flickor inte har undersökts ordentligt (Svenny Kopp, 2018). Andra skäl kan vara att flickor mognar tidigare än pojkar och har därmed oftare enklare att hantera utmaningarna som skolan ställer. Tidigare trodde vi att det gick ungefär en flicka på tio pojkar med autism; idag vet vi att det är mer en flicka på två till tre pojkar med autism (Kopp, 2018; Attwood och Garnett, 2023).
Om du alltid har känt dig annorlunda och som att du behövt dölja det, då kan det vara tecken på att du som kvinna har autism. Andra symtom på autism som kvinna är att i större grad hänge sig åt specifika intressen eller aktiviteter och i mindre grad mellanmänskliga relationer, även om intresset i sig oftare inbegriper människor.
Autism hos vuxna
Autism hos vuxna, hos kvinnor och autism generellt definieras utifrån svårigheter eller utmaningar i att hantera sociala interaktioner och relationer i vad som förväntas av en. Vidare ingår det vid autism beteendemässiga kriterier i att till exempel upprepa beteenden, har svårt med förändringar, vara känslig eller okänslig för olika sensoriska intryck och ett starkt behov av samma. Det går att vara autistisk utan att ha diagnosen autismspektrumtillstånd, eftersom autismen kan sägas finnas på ett kontinuum och för att få diagnosen krävs det att det blir svårt i olika livsområden på grund av autismen. Autismen ska också på något sätt funnits med sedan tidigt i livet även om den kan varit dold av olika anledningar. Diagnoskriterierna för autism ändras också och det är på så vis en social konstruktion (Kopp, 2018) även om det finns en neurobiologisk grund till själva tillståndet.
Utredning av autism hos kvinnor
Det är aldrig försent att göra en utredning av autism. Forskning, kunskaper och erfarenheter om autism hos kvinnor gör det hoppfullt för alla som upptäcker diagnosen senare i livet. Många som upptäcker autism i vuxen ålder upplever det som en lättnad. Livets görs förståeligt och tidigare erfarenheter bearbetas på nytt. Kvinnor med autism tenderar också ha psykiatriska tillstånd som ångest, depression och utmattningssyndrom, särskilt om de döljer autismen – kamouflerar – för mycket. Har du provat dig fram och tillbaka inom olika vårdinstanser utan lyckade resultat kan det handla om en odiagnosticerad (och även faktiskt maskerad) autism eller adhd. Tyvärr missas autismen återkommande hos kvinnor inom psykiatrin. Genom en utredning av autism brukar också andra svårigheten utifrån andra psykiatriska tillstånd minska. Det är också relevant för vården att vara medveten om autismen, bland annat inför en förlossning.
Psykoterapi, kunskaper och stöd vid autism hos kvinnor
Om du som kvinna har autism kan själva kunskapen om detta och den kunskap som finns vara till stor nytta. Om det finns medföljande psykisk ohälsa kan den bättre behandlas i terapi med rätt diagnos. Med en utredning får du också hjälp med att se och utveckla dina styrkor. För bättre hälsa och utveckling i livet är det viktigt att bejaka de positiva sidorna med autism, det vill säga att ha ett neuroaffirmativt förhållningssätt.
Leg. psykolog Joni Karlsson erbjuder utredning, psykoterapi, gruppterapi och konsultation för kvinnor med autism
Joni Karlsson, leg. psykolog, har en unik kompetens och erfarenhet i att utreda och erbjuda psykoterapi samt gruppterapi för kvinnor med autism och psykiatriska tillstånd som ofta finns med samtidigt. Tjänster som erbjuds:
-
Utredning av autism nischat mot kvinnor erbjuds i Göteborg på Södra Vägen 47 och i Stockholm på Grindsgatan 43 primärt, men med möjlighet för bokaning av utredningar i Malmö på Adelgatan 21.
-
Psykoterapi och psykoedukation nischat mot kvinnor med autism erbjuds på mottagning i Göteborg men också online.
-
Gruppterapi för kvinnor med autism erbjuds i Göteborg och online. Gruppterapin är inriktad på att ta del av vanliga teman hos kvinnor med autism och dela erfarenheter med andra som har autism. Hålls i strukturerad form: 10-12 sessioner.
-
Föreläsning om autism hos kvinnor eller workshop – för arbetsgivare eller organisationer som önskar bli bättre på att förstå och bemöta kvinnor med autism. Utifrån önskad ort eller online. 1-2 timmar.
Välkommen att ta kontakt för utredning, psykoterapi, gruppterapi eller föreläsning om autism hos kvinnor. Vi börjar alltid med ett första orienterande samtal.
Vad är autism och varför bör det utredas?
Autism är en neuropsykiatrisk diagnos och har därmed utvecklingsneurologiska orsaker. Neurobiologin fungerar delvis annorlunda hos personer med autism, vilket både kan vara en styrka eller en svårighet. Svårigheter blir det oftast vid okunskap om autism och när miljön inte är anpassad för personen med autism. Normsamhällets sätt att fungera beskrivs som neurotypiskt och personer med neuropsykiatriska diagnoser beskrivs som neurodivergenta. Bara vetskapen om detta och hur man fungerar annorlunda brukar ge positiva effekter. Det finns också mycket att göra för att skapa samhällen som har mer kunskap och förståelse. Många framstående forskare från historien tros haft högfungerande autism.
Annan vårdpersonal behöver också ofta veta om du har en autismdiagnos för bättre bemötande och anpassad vård.
Efter att du har fått en diagnos finns mycket att göra i form av kunskaper för dig, nära anhöriga och arbetsgivare eller utbildare. Det finns också viktiga anpassningar som du kan göra i livet och i din sysselsättning. Det handlar om att börja arbeta in förståelsen om autism. Autismen är oftast inte synlig och därför behövs kunskaper. Psykoterapi kan också vara viktigt för att bearbeta vad det innebär med en ganska omvälvande upptäckt senare i livet. Kunskaper om autism är viktigt för psykologen och för dig ifall du behöver behandling för ångest, stress, utmattning och även kanske ätstörningar. Annan vårdpersonal behöver också ofta veta om du har en autismdiagnos för bättre bemötande och anpassad vård.
Symtom på autism hos kvinnor
Det är viktigt att komma ihåg att autism är ett heterogent tillstånd (Kopp, 2018). Dock finns det några återkommande kännetecken eller symtom särskilt för flickor och kvinnor med autism. Ett vanligt symtom hos kvinnor med autism är en större tendens att dölja eller maskera autismen. Specialintressena finns även hos kvinnor med autism men de brukar vara mer så att säga kvinnligt kodade, som intressen kring relationer, människor och djur. Men det är själva intensiteten i ett specialintresse som är avgörande och inte vilken typ av intresse det är (Kopp, 2018). Det är också ofta lättare att ha en nära partner för en kvinna med autism än flera nära vänner (Kopp). Ämnet är dock komplex och autismen hos en kvinna kan likväl likna autismen hos en man, likväl finns de personer som definierar sig som hen eller icke-binära med autism.
Kamouflering eller maskering är vanligt hos kvinnor med autism
Forskning visar att kamouflering är vanligare bland kvinnor med autism än för men med autism (Hull m.fl., 2020). Med kamouflering via maskering menas att symtomen på autism hos en kvinna döljs genom att spela rollen av neurotypisk kvinna. Det kan till och med gå så långt att man från tidig ålder har spelat rollen av neurotypisk flicka och därmed undertryckt eller inte utvecklat sina autistiska sidor hos sig själv. Kamoufleringen kommer med kostnader: energiförlust, ångest, utmattning, depression och även missad autentisk identitetstuveckling.
Det är svårt att veta om kamoufleringen är av förmodad autism eller annat, därför krävs det ofta en utredning för att veta. Dock kan mycket research göras av en själv. Du som kvinna kan testa dig om du har autism med en första bedömning. Vi använder oss till exempel av speciellt framtagna frågeformulär för kvinnor med autism, som GQ-ASC.
Källa: Attwood och Garnett, 2023

Kamouflering via maskering är vanligt hos kvinnor med autism.
Kontakt och tidbokning
Här kan du göra en förfrågan för utredning av autism som kvinna, psykoterapi eller gruppterapi för dig som har autism eller förfrågan om föreläsning eller utbildning om autism hos kvinnor. Vi börjar alltid med ett orienterande samtal. Förfrågan tas emot av Joni Karlsson, leg. psykolog och återkoppling görs via säker vårdplattform där du bjuds in (psykea.kaddio.com).
Om Joni Karlsson och Psykea
Joni är en legitimerad psykolog som utrett många kvinnor med autism, vilka har fått ett bättre och lättare liv med ökad förståelse för deras autism och hur de ska ta sig an världen. Han startade sin praktik i Göteborg men utökade till Stockholm och även andra orter eftersom han märkte att behov fanns. Många kvinnor blir nekade utredning av autism även om det tydligt kan handla om autism, ofta på grund av okunskap.

Psykea är en privat psykolog- och psykiatriverksamhet som Joni startade som ett svar på att den offentliga vården inte alltid ser eller mäktar med det psykiska vårdbehov som fanns i Göteborg. Joni och Psykea har mottagningarna i Göteborg på Södra Vägen 47 och i Stockholm på Grindsgatan 43, med möjlighet att träffas för utredning i Malmö på Adelgatan 21. Utredningarna görs vanligtvis på mottagning men mycket går att förbereda och att göra online. Joni erbjuder också psykoterapi på mottagning primärt i Göteborg och online med möjlighet att träffas ibland i Stockholm. I Göteborg har en särskilt nischad samtalsgrupp för kvinnor med autism.
Är du intresserad av att utreda autism som kvinna? Eller har fått en autismdiagnos och önskar få stöd och kunskaper kring den? Gör en förfrågan så ser vi hur vi kan hjälpa dig vidare.
De olika delarna i en utredning av autism för kvinnor
Bedömningssamtal
Ett bedömningssamtal är ett första steg innan du kan går vidare med en hel utredning, och tar ungefär 90 minuter. Bedömningen kan antingen göras på mottagning i Stockholm, Göteborg eller Malmö eller via videosamtal på vår säkra vårdplattform. Med ett bedömningssamtal får du en kvalificerad första bedömning på om det kan handla om autism, om det gör det kan vi planera för en hel utredning som görs på någon av våra mottagningar.
Innehållet i en autismutredning.
Utredningens fortsatta delar består av åtta momtent:
-
Bakgrund
-
Eventuell genomgång av tidigare journaler
-
Diagnostisk intervju med dig som utreds och önskvärt någon nära anhörig.
-
Intervju om uppväxt gärna med någon som känner dig från barndomen
-
Kognitiva test som brukar hjälpa att mer tydligt se om det handlar om autism. Du får också reda på din styrkor vilket brukar vara givande.
-
Differentialdiagnostik och kartläggning av andra psykiatriska diagnoser.
-
Medicinsk bedömning av specialistläkare inom allmänpsykiatri.
-
Återgivning och individanpassade rekommendationer.
Själva utredningen med psykologen, moment 1 till 6 ovan, kan oftast göras under en heldag på mottagningen. Delar kan göras digitalt men den kognitiva testningen, som dock inte alltid är nödvändig, behöver göras på mottagningen. Träffen med läkaren, moment 7, tar ungefär en timme och kan göras på mottagningen eller via videolänk. Återgivningen, det sista momentet, tar 45 minuter och kan göras på plats eller via videolänk. Du får sedan ett utlåtande på hela utredningen.
Efter utredningen
När utredningen är färdig ska du få individuella rekommendationer oavsett diagnos eller ej. Generellt sätt rekommenderas kunskaper om autism, förståelse hos anhöriga och arbetsgivare med medföljande anpassningar. Utredningen och diagnosen kan sägas vara ett rikt informationsmaterial om hur gå vidare i livet för ökad hälsa och välmående. Vi på Psykea försöker erbjuda stödgrupper och gruppterapi för kvinnor med autism om tillräckligt många är intresserade. Individuellt stöd och terapi erbjuds också vilket kan vara givande, särskilt om det finns samtidig psykiatrisk problematik med i bilden. Psykea vägleder dig vid en diagnos kring dina rättigheter. Läs mer om oss på Psykea som erbjuder utredning för kvinnor som tror att de har autism i dagsläget i Göteborg och Stockholm eller önskad ort samt delvis online.
Om du får en autismdiagnos efter en utredning
När vi är färdiga med utredningen och du har fått en autismdiagnos, får du ett signerat utlåtande med en vårdplan och rekommendationer för insatser. Diagnosen kan vara ett stöd i dialogen med vårdgivare, arbetsgivare och utbildningsinstitut. Du har vid en autismdiagnos rätt till vissa anpassningar och stöd. Diagnosen ger dig också rätt att söka stöd och ersättning från Försäkringskassan ifall behovet bedöms som sådant. Dock är poängen med en diagnos att du ska må bättre och har lättare att ta dig an arbete och vardag.
Förutom anpassningar och stöd kan vi arbeta psykologiskt utifrån autismen och hur den särskilt tar sig uttryck hos kvinnor. I psykoterapi, individuellt som grupp, kan vi arbeta med vanliga teman. Vi anpassar insatserna också utifrån dina specifika behov och kan arbeta med flera diagnoser som adhd, ångest, social fobi och psykologiska utmaningar men även bygga på dina styrkor och se diagnosen utifrån ett bejakande synsätt.
Tidsåtgång och ersättningar
Hos oss på Psykea har du vanligtvis möjlighet att få en tid för en första bedömning inom en till tre veckor. Utredningen brukar vanligtvis ta ungefär en månad.
Kontakta oss om du är intresserad så kan du få ett kostnadsförslag. Tyvärr tar det relativt många timmar för både läkare och psykolog att utreda, så kostnaden blir ganska stor om det ska göras ordentligt. Arbetsgivare eller eventuellt försäkringsbolag kan möjligtvis ge ersättning för en utredning. Kostnaden varierar dock beroende på tidsåtgång och upplägg. En första bedömning ingår i priset för en hel utredning.
Garantier och trygghet
Genom att boka en första bedömning av autism hos kvinnor betalar du endast för det tillfället. Beslutet om att fortsätta med en utredning eller inte tas vanligtvis i slutet av bedömning eller vid ett uppföljande telefonsamtal. Ibland behöver både psykologen eller den som ska utredas ha betänketid. Ibland behöver läkaren konsulteras innan. Beslut om fortsättning tas gemensamt.
Om vi väljer att fortsätta med en utredning har du rätt att ångra dig när som helst; men du behöver betala för den tiden som gått åt och inom närtid har planerats in. För att inte bli ersättningsskyldig behöver du avboka:
-
Första bedömningen senast 48 timmar innan,
-
för halvdagar senast en vecka innan,
-
och för heldagar senast två veckor innan.
Psykea är en del av Joni Valter Karlsson AB, som är godkänd av Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Verksamheten är försäkrad inom hälso- och sjukvård. Väl inne i systemet används integritets- och säkerhetsklassad mjukvara som följer Socialstyrelsens krav och GDPR. Tänk på att vara diskret innan screeningen.
Personuppgiftshantering enligt GDPR.



Referenser och länkar om autism som kvinna
Tvådelad föreläsning från 2018 av den svenska pionjären i ämnet Svenny Kopp
Del 1: https://urplay.se/program/209679-ur-samtiden-flickor-och-kvinnor-med-autism-flickor-med-autism-del-1
Del 2: https://urplay.se/program/209670-ur-samtiden-flickor-och-kvinnor-med-autism-flickor-med-autism-del-2
Masterclass i London med Tony Attwood och Michelle Garnett från januari 19-20, 2023
Masterclass: Diagnosis for Autistic Girls and Women
Masterclass: Therapy for Autistic Girls and Women
Kamouflering
Hull m.fl. (2020). Gender differences in self-reported camouflaging in autistic and non-autistic adults. Autism: The International Journal of Research and Practice, 24(2), 352–363.
Bra hemsidor med information om autism och autism som kvinna
https://attwoodandgarnettevents.com
https://www.scientificamerican.com/article/we-need-better-diagnostic-tests-for-autism-in-women/
https://www.bps.org.uk/psychologist/unveiling-female-autistic-profile
https://www.forskning.se/2022/10/31/kvinnor-med-autism-har-okad-risk-for-psykisk-ohalsa/
Nyheter om autism kvinnor
2024-12-02. Socialstyrelsens nya rapport visar på att kvinnor med autism har missats. Förklaring till det ges att flickor och kvinnor med autism:
-
inte uppmärksammats lika mycket
-
har en annan symptombild
-
samsjuklighet som gör att autismen missas.